MLEČNI ZUBI

DA OSMEH BUDE ŠIROK, A ZUBI ZDRAVI

Mlečni zubi imaju važnu ulogu u razvoju i odrastanju deteta. Dok su na svom mestu, u zubnom nizu, mlečni zubi će omogućiti vašem detetu da pravilno govori, žvaće i, naravno, da ima lep širok osmeh. Oni su ujedno i čuvari prostora za stalne zube koji će ih zameniti. Ako dođe do ranog gubitka mlečnih zuba usled karijesa ilI povreda, susedni stalni zubi će se pomerati u nastali slobodan prostor, što dovodi do krivljenja zuba, teskobe i pogrešnog nicanja stalnih zuba.

Mlečni zubići počinju da niču oko šestog meseca starosti deteta. Nicanje prvih zuba pre četvrtog meseca je prerano, a posle dvanaestog meseca zakasnelo nicanje. Vreme nicanja mlečnih zuba zavisi od deteta, te roditelji ne treba da budu zabrinuti ako se kod mališana ne pojave mlečni zubi pre prvog rođendana. Većina dece prvi zub dobije između petog i osmog meseca života. Mlečnih zuba ima dvadeset  –  centralni i bočni sekutići, očnjaci i prvi i drugi mlečni molar.

Da bi sačuvali zdravlje zuba svoje dece, roditelji se moraju upoznati s činjenicom koliko je to zaista važno. Još uvek je uvreženo mišljenje da se mlečni zubi ne popravljaju ako se pokvare! Ovi zubi ne samo da su čuvari prostora za stalne zube već su i u bliskom kontaktu sa klicom stalnih zuba.

Ukoliko se pokvareni mlečni zub ne sanira, otvorili smo vrata za prolazak infekcije ka klici stalnog zuba. Dakle, perite zubiće deci čim se pojavi prvi zub! Za mlečne zube često nema pravila kad će koji nići, ali se najčešće prvo pojavljuju donji, pa gornji sekutići, a zatim bočni zubi. Oko prvog rođendana je najčešće vidljivo osam zubića, a sa dve do tri godine dete ima svih 20 mlečnih zubića.

PROBLEMI S NICANJEM MLEČNIH ZUBA

Nicanje zubića može da stvori probleme kako bebi tako i roditeljima. Ponekad se dešava da se odmah po rođenju pojave tvorevine slične zubima u ustima bebe. To su orožali ostaci tkiva iz kojih se razvijaju zubne klice. Takozvani predmlečni zubi mogu da izazovu strah kod roditelja, a predstavljaju i opasnost po bebu. Ove izrasline nisu vezane za zubnu alveolu, pa lako mogu da ispadnu i beba može da ih aspirira – udahne, što može biti opasno po život. Ako roditelj vidi tvorevine slične zubima u prvih nekoliko meseci (do četvrtog meseca), neophodno je da dete odvede na pregled specijalisti za dečju stomatologiju. Ako nisu u pitanju pravi mlečni zubi, onda moraju da se izvade.

Deca različito reaguju na izbijanje mlečnih zubića. Neke bebe gotovo i ne osete rast prvog zuba. Proces nicanja zuba često može biti praćen blagom uznemirenošću deteta, lokalnom osetljivošću i pojačanim lučenjem pljuvačke. Većina dece stalno ima potrebu da stavlja razne predmete u usta. Takođe su mogući i smanjenje apetita, crvenilo na obrazima, loš san, ponekad i osip po telu i dijareja. Tada je potrebna konsultacija i s pedijatrom da se ne bi nadovezalo nicanje zuba na neku virusnu infekciju ili prehladu.

SAVETI ZA RODITELJE – KAKO OLAKŠATI BEBI NICANJE ZUBA

Roditelji mogu olakšati bebi eventualne tegobe pri nicanju mlečnih zuba na sledeće načine:

* Hladan i tvrd predmet za žvakanje ublažiće osećaj natečenih i bolnih desni. Bebe često vole ohlađene, ali ne i zamrznute igračke za glodanje.

* Kažu da i nežna masaža vrhova bebinih nožnih prstića pomaže jer se tamo nalaze refleksne zone vilice.

* Upaljene desni umiruje čaj od kamilice ili žalfije, odnosno odgovarajuća tinktura koja se higijenskim štapićem nanosi na nabubrele desni.

* Često se u ustima bebe javi oteklina crvene boje koja je bolna – takozvana eruptivna cista. Nekada zubić nema dovoljan potencijal za izbijanje. Ovakve promene takođe su razlog za odlazak stomatologu, koji će intervencijom pomoći.

KADA JE PRAVO VREME DA SE POČNE S PRANJEM ZUBA

Važno je napomenuti da se, kad god oni izrasli, prvi zubići moraju redovno prati. U najranijem periodu života, dok dete sisa, veoma je važno da njegova usta budu čista. Roditelj može s komadom sterilne gaze natopljene u prokuvanu vodu detetu da prebriše usta. Takođe je važno da cucla bude čista.

Roditelji prve zubiće i desni deci treba da čiste sterilnom gazom ili silikonskom četkicom. Početkom treće godine, kada niknu svi mlečni zubi, počinje se s upotrebom četkice i paste za zube primerene uzrastu. U početku roditelji treba da četkaju deci zube da bi ih naučili pravilnoj tehnici održavanja oralne higijene. Danas na tržištu postoje različite veličine četkica za određeni uzrast, a mogu se birati i ukus i miris paste za zube.

KOLIKO PUTA DNEVNO TREBA ČETKATI ZUBE

Zubi se peru ujutru odmah posle ustajanja, nakon svakog obroka i obavezno uveče pre spavanja. Jutarnje pranje je važno jer se eliminišu bakterije koje su se nakupile u toku noći. Pranje zuba posle svakog obroka sprečava štetno dejstvo materija iz hrane (posebno onih bogatih šećerima i lepljivih kao što su čips, smoki). Najvažnije je pranje zuba pre spavanja, jer se ostaci hrane u ustima u toku noći hemijski raspadaju i štetno deluju na zube.

KAKO OBJASNITI DETETU PRAVILNU TEHNIKU PRANJA ZUBA

Prilikom pranja zuba najvažnije je da se obuhvate sve površine zuba i da se istovremeno masiraju i desni. Najčešća i veoma jednostavna metoda je tzv. klizna metoda četkanja zuba, gde četkanje treba početi od zadnjeg zuba gornje vilice sa desne strane. Četkica se prvo po stavlja na spoljašnju površinu zuba i desni i čisti se vertikalnim pokretom odozgo nadole (kao kad pada kiša), što treba ponoviti najmanje šest puta. Kada se očisti spoljašnja površina svih zuba gornje vilice, prelazi se na četkanje unutrašnje površine gornjih zuba. Nakon toga se četkaju spoljašnje površine zuba donje vilice, i to vertikalnim pokretima odozdo nagore (kao kad raste trava) i po završetku prelazi se na unutrašnje površine. Grizne površine zuba obe vilice četkaju se pokretima četkice unapred i unazad (kao ljuljanje na ljuljašci).

Najkraće vreme četkanja zuba je dva-tri minuta, mada se preporučuje tri do pet minuta. S vremena na vreme dajte detetu da izgricka tableticu za identifikaciju plaka, pa će se neuklonjene mlade naslage obojiti roze, a one štetnije koje su tvrde i duže prisutne na zubima obojiće se ljubičasto. Ovo je sjajan metod da dete shvati koliko je važno temeljno oprati sve površine svakog zubića.

ČETKICE ZA ZUBE

Dobra četkica treba da ima malu radnu glavu da bi mogla dopreti do svih delova usne duplje i svih zuba. Vlakna četkice su sintetička, iste dužine i sa zaobljenim vrhovima, meke ili srednje tvrdoće. U kontaktu sa pljuvačkom vlakna bubre i lako ulaze u sulkus (deo oko vrata zuba) jer tvrde četkice mogu oštetiti desni. Četkicu treba menjati na tri do četiri meseca, novije četkice imaju na radnoj površini boju – indikator trajnosti četkice, koji kad počne da bledi ukazuje da je vreme za promenu.

Takođe treba naučiti dete da obrati pažnju i na održavanje i čuvanje četkice, koju posle svakog korišćenja treba dobro oprati da bi se uklonio što veći broj bakterija. Treba je ostaviti na mesto gde može da se osuši na vazduhu. Četkice se ne smeju čuvati u kutijama jer je to mesto pogodno za razvoj bakterija. Četkice za zube sa dodacima za pranje jezika treba dobro oprati posle korišćenja jer se na jeziku nalazi veliki broj bakterija.

Koje zubne paste koristiti

Pasta za zube je pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene. Ona potpomaže mehaničko dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga sa zuba i desni i uklanja neprijatan zadah iz usta. Jedino što je važno pri izboru paste za zube jeste da sadrži fluor i da se redovno koristi. Pranje zuba pastama koje sadrže fluor jedan je od najčešćih i najsigurnijih načina prevencije karijesa. Idealna koncentracija fluora u pastama za zube bi morala da bude između 1.000 i 1.500 ppm, i uvek je naznačena na pakovanju. Deca treba da koriste malu količinu paste veličine zrna graška.

Ponekad su zubići osetljivi kada se četkaju

Bol je saradnik u dijagnostici oralnih oboljenja. Ako dete zaboli zub dok četka zube, uzroci mogu biti uznapredovali karijes, upala desni, povlačenje desni ili postojanje parodontalnih džepova, kao i oštećenje zubne gleđi. Čim se javi bol, važno je što pre otići stomatologu. Ako se upala desni ne leči i ako se zapostavi oralna higijena, može da preraste u ozbiljno oboljenje – parodontopatiju.

Kada odaberete stomatologa, neophodno je da dete dovodite na preventivne preglede (najmanje dva puta godišnje). Između druge i treće godine je najbolji period da mališan poseti stomatološku ambulantu. Svoje male pacijente upoznajemo sa prostorom, privikavaju se na rad stomatološke mašine – pčelice, dozvoljavamo deci da dodirnu instrumente. Obično se na tom prvom pregledu detetu uklanjaju mašinski pastom naslage na zubima da bismo stekli njegovo poverenje i da bi posetu stomatologu doživeo kao prijatnu.

KAKO DA DETE LAKŠE SARAĐUJE

Nikada nemojte detetu pretiti da će ako ne bude dobro ići kod lekara! Time dete gubi poverenje u stomatologa. Ne dozvolite da se prvog susreta sa stomatologom mališan seća samo po neprijatnom bolu. Pričajte ponekad pred spavanje detetu maštovitu priču o Karijesu i Baktusu, koji su dva nevaljala mala stvorenja koja se useljavaju u zubiće kada se jede slatka i lepljiva hrana, kada se noću piju slatki sokovi i zaslađeno mleko. Kažite mu da oni tada buše rupice u zubima i zovu armiju neprijatelja koji uz pomoć kiseline otvaraju još veće crne rupice koje bole.

Uz ove praktične savete pomozite deci da održe zdravlje zuba, a njihov zadovoljni osmeh neka vam ulepšava svaki dan.