PRAVILAN IZBOR IGRAČAKA

UČENJE KROZ IGRU

Igračka treba da bude bezbedna, trajna i da posluži detetu da se zabavi, razvija maštu, istraživački duh i usvoji veštine neophodne za život.

„Ljubav kao ljubav, jeftina a skupa, ko dečja igračka…” stihovi su popularne pesme koji slikovito mogu da se primene i na svakodnevnu dilemu pri izboru poklona za dete. Jedno je sigurno: što se dete igračkom bude više igralo, veća joj je vrednost i neće vam biti skupa. Kupite li skup komplet kockica s kojima ćete satima praviti dvorac ili gusarsko ostrvo a dete će to već sutra da rasturi, zaboravi ili će se i dalje zadovoljno zabavljati starom plišanom lopticom, zažalićete truda, vremena i novca koji ste potrošili.

Većina dečjih želja je potaknuta trenutnim trendovima u industriji igračaka i varljivim reklamama. Neretko kupujemo igračke koje mi nismo imali kao deca, ili one koje imaju druga deca iz parka ili vrtića. Ponekad skupim izborom pokazujemo okolini šta sve možemo da priuštimo svom mezimcu. A igračku želi dete i ona treba da bude bezbedna i trajna, da mu posluži da se zabavi, razvija maštu i istraživački duh i osvoji veštine neophodne za život.

BEZBEDNOST PRE SVEGA

Najsigurnije je da kupujete igračke u specijalizovanim prodavnicama. Odavno postoje propisi o bezbednosti koje svaka igračka mora da ispunjava – materijal, boja, sitni delovi. Poštujte preporuku o uzrastu. Vaše dete možda izgleda zrelije od vršnjaka, ali verovatno i dalje ne shvata da je opasno ako sitne delove stavi u usta ili nos, što može ozbiljno ugroziti njegovo zdravlje.

Plastični avion koji se pretvori u opasan projektil može da postane nebezbedno oružje za njega, ali i za okolinu. Leptirić na vrtešci iznad kreveta može da povredi dete ukoliko igračka nije od mekanih materijala, a mališan može sam da je dohvati i povuče na sebe.

U pedijatrijskim ordinacijama često lečimo povrede prouzrokovane polomljenim varjačama, cediljkama i plastičnim čašama, što su uobičajene igračke u prvoj godini života. Roditelji ove predmete godinama bezbedno koriste, pa i ne razmišljaju o mogućnosti da ih novi korisnik, tj. dete, polomi i opasno se poseče ili proguta sitne delove.

Tražite od prodavca da se uverite da igračka funcioniše, da je njeno korišćenje bezbedno u prostoru u kome živite i da neće zahtevati više vaše pomoći nego što vam to svakodnevne obaveze dozvoljavaju. Ne kupujte mu bučne igračke ako ćete vikati „tišina!” ili „beba spava!” svaki put kada ih uzme u ruke. Ako ćete svaki put kad dete obori skupo plaćenu kućicu za lutke da zavapite „pazi!”, igra će mu postati nezanimljiva. Radije napravite dvorac od velike kartonske kutije, pružiće mu zadovoljstvo sopstvenog carstva, ne može da se povredi, a lako se zameni novim ako se sruši.

NOVA ILI STARA

Sve dok je detetu igračka zanimljiva, ono ne mari da li je nasleđena, napravljena kod kuće ili kupljena u najnovijem tržnom centru. Kupovina na rasprodaji ili spretne tatine ruke i malo alata će vam omogućiti da ima više zanimljivih, sigurnih igračaka za kojima nećete žaliti kada se polome ili izgubi za njih interesovanje. Pokupite ideje iz prodavnica igračaka i dozvolite mu da koristi u igri bezbedne predmete iz vašeg doma. 

Znam decu koja su satima oponašala rok sastav, udarajući varjačama o kuhinjske poklopce zakačene za dasku za peglanje. Maštovitim igračkama postići ćete raznovrsnost, obezbediti sigurnost i podstaći razvoj kreativnog mišljenja, što je i cilj svake igre. Ne odbijajte da kupite novu lutku ili auto – dečja ideja o dovoljnom se ne poklapa sa vašom ako im je to omiljeni tip igračke i zaokuplja im pažnju.

Ukoliko se kao roditelj aktivno uključujete u igru, vi obavljate važan zadatak – upoznajete dete sa svetom koji ga okružuje. Zvečka ili balon nisu ništa manje vredni u tom procesu od skupih didaktičih igračaka za stariju decu. Igra u predškolskom uzrastu priprema dete za projekte koje će raditi sa učiteljicom kad pođe u školu, a samostalnost u igri ga priprema za samostalnost u izradi domaćih zadataka. Sigurno je da će vreme koje provodite sa njim u igri biti ograničeno, pa je dobro da mu pružite najprikladnije igračke za odgovarajući uzrast u kojima će uživati sa vama ili igrajući se samo u vašoj blizini dok obavljate kućne poslove.

U PRVIH ŠEST MESECI

Detetu je potreban fizički i vizuelni kontakt – predmet  treba da čuje, vidi, dodirne, udari, uzme u jednu, pa prebaci u drugu ruku. Preporučuju se pokretne igračke iznad kreveca, zvečke, dobro zatvorene male plastične ili metalne kutije u kojima staro dugme proizvodi zvuk, mekane loptice, sitne plišane životinje koje mu staju u ruku i lako se peru, plastične igračke koje pri stiskanju proizvode zvuk. Igračke u ovom uzrastu treba da  budu sitnije, da ih lako uzima jednom rukom i da se lako peru jer će svaka završiti u ustima (i to je učenje i ispitivanje sveta koji ga okružuje).

DO PRVOG ROĐENDANA

U ovom periodu dete će više koristiti (a ne samo ispitivati) predmete. Potreban mu je osećaj da utiče na svet oko sebe, na primer: ako povučem uzicu – auto se kreće. Preporučuju se lopta koja se kotrlja kad se dodirne, kutija u koju se nešto stavlja, nešto nestaje, pa se kutija isprazni, plastične slikovnice sa velikim motivima, sigurnosno ogledalce (brzo će dete shvatiti da je u ogledalu njegov odraz), velike mekane igračke do kojih može da dopuzi i da se na njima odmara, muzička kutija sa uzicom (povučem – izazovem zvuk), krupne kocke zaobljenih ivica koje će mališan prvo sam rušiti, a potom naučiti da naslaže u piramidu.

ZA DECU POSLE PRVOG ROĐENDANA KOJA HODAJU

U ovom dobu pogodne su i složenije igračke, ali i sada je sigurnost važan faktor. Dobre su igračke na točkićima na koje može da sedne i da se odguruje nogama, što će mu obezbediti mobilnost, zatim igračke na povlačenje i guranje, jednostavne igračke sa krupnim delovima za umetanje u odgovarajući prorez.

Dete će sve do predškolskog uzrasta neizmerno uživati da vam pomaže u mešenju testa, motanju vunice u klupko, čišćenju malom metlicom. Ranije je igračka uvek završavala u ustima, ali će ono sada pokušati da otkrije šta sve sa njom može da učini. U ovom uzrastu je izbor igračaka svakako najveći, a putokaz kroz carstvo igre neka vam budu bezbednost i sklonosti deteta.