KAKO DA NAHRANITE BEBU

UVOĐENJE MEŠOVITE ISHRANE ODOJČETU

Pedijatri savetuju da se čvrsta hrana ne uvodi pre bebinog četvrtog meseca, jer je sistem organa za varenje još uvek nezreo, ali i da se to iskustvo ne odlaže posle šestog meseca zato što bi to moglo da oteža prihvatanje novih ukusa i načina hranjenja.

Majčino mleko ili adaptirane mlečne formule su idealna hrana i piće za odojče. Ipak, između četvrtog i šestog meseca postaće nedovoljni da zadovolje njegove potrebe. Iako u mleku postoji idealan odnos hranljivih materija, one su razređene, dete sa porastom težine traži više kalorija, pa pije sve više mleka. S vremenom će količina oko 200 ml, koliko može da mu stane u stomačić, postati nedovoljna, pa će početi da se budi noću ili da traži dodatno hranjenje. A pošto mleko obezbeđuje dovoljno hranljivih materija, sasvim mala količina nove hrane biće odojčetu dovoljna u tim prvim mesecima upoznavanja novih ukusa i mirisa. Imate sasvim dovoljno vremena da se mališan do prvog rođendana srodi sa ukusima vaše kuhinje i postane punopravni učesnik porodičnog ručka.

KADA POČETI

Nema čvrstih pravila koja važe za svako odojče. Pedijatri savetuju da se čvrsta hrana ne uvodi u ishranu pre četvrtog meseca, jer sistem organa za varenje je još uvek nezreo i hrana se neće dobro variti, uz mogućnost pojave alergije. Odlaganje ovog iskustva posle šestog meseca moglo bi da oteža prihvatanje novih ukusa i novog načina hranjenja.

U početku, mešovita hrana je više namenjena navikavanju nego ishrani. Počnite sa njom dok još mleko zadovoljava bebine potrebe i imaćete dovoljno vremena pre nego što postane neophodna za dalji ubrzani rast i razvoj. Nekoliko kašičica nove hrane i uobičajena količina mleka biće prava kombinacija. Strpljivo poštujte ukus i raspoloženje svoje bebe. Prve obroke nove hrane ponudite u doba dana kada je dete raspoloženo i gladno. Postepeno povećavajte količinu čvrste hrane do trenutka kada posle nje ne želi više mleka. Tada ste zamenili mlečni nemlečnim obrokom.

KAKVA JE HRANA POTREBNA

Mišljenja o tome koja je hrana pogodna za odojče razlikuju se u meri koliko se razlikuju nacionalne kuhinje i navike u ishrani pojedinih naroda. Italijanska deca jedu testeninu već u početku odvikavanja od dojenja, u Skandinaviji je riba svakodnevno na trpezi cele porodice, Eskimi prvo odojčetu ponude meso foke...

Postoji vrlo malo ograničenja u vrsti namirnica koje smete da ponudite. Na našim prostorima je uobičajeno da se bebi do prvog rođendana ne daju belance, bobičasto crveno voće i riba. Najčešće se prati redosled: žitarice, povrće, voće, meso, žumance, ali taj redosled ne treba slepo poštovati. Nije važno kojim redom dajete hranu uz uslov da je higijenski ispravna, u početku ispasirana do polutečnog stanja, da detetu prija i da ne prouzrokuje loševarenje ili alergiju.

U početku uvodite dve nove vrste namirnica nedeljno, uz povećanje količine one namirnice koju je beba rado jela prethodnih dana.

Žitna kaša je tradicionalno prva čvrsta hrana koja se daje. Preporučuje se davanje bezglutenskih žitarica – pirinač i kukuruz pre pšeničnog brašna. Biće vam sigurno lakše da kupite fabrički pripremljene pahuljice koje se razređuju vodom ili adaptiranim mlekom, deca ih rado prihvataju zbog mlečnog ukusa koji im je već poznat.

Od povrća se preporučuje krompir, koji je, ispasiran i razređen, pogodan po teksturi i blagom ukusu za prvi slani zalogaj. U pire od krompira lako se dodaje obojeno povrće. Voće se u prvim nedeljama kuva, ukus svežeg voća može biti prejak za odojče. Posle šestog meseca u ishranu uvedite dobro skuvano i ispasirano meso i tvrdo kuvano žumance. Ove namirnice obično se mešaju sa kašom od povrća i razređuju supom u kojoj se meso kuvalo. Zaboravite na so i druge začine – hranu za odojče možete da skuvate zajedno sa svojom hranom pod uslovom da začine dodate kasnije. U ovoj fazi navikavanja na nove ukuse ne morate da brinete o izbalansiranoj i raznovrsnoj ishrani, bebi možete dati delić bilo koje hrane koja vam je na raspolaganju ako je dobro skuvana i propasirana.

KAKO DA NAHRANITE BEBU

Ne žurite. Prelazak na čvrstu hranu je veliki zadatak za dete. Ono ne zna da se glad može utoliti na drugi način osim sisanjem. Pokušate li da mu silom ugurate hranu u usta kašičicom, omrznuće novu hranu a da je nije ni upoznalo. Primaknite mu kašičicu ustima i pustite ga da posisa sadržaj – to će biti dovoljno da oseti ukus i da poželi još.

Izbacivanje hrane, zatvaranje usta ili plač su znak da ne želi više. Poštujte uvek ove znakove više nego svoje razočaranje što nije pojelo sve što ste sa toliko ljubavi za njega pripremili. Obrok dopunite dojenjem ili adaptiranim mlekom i neće ostati gladno.

Čim pokaže interes za čvrstu hranu i značajno smanji količinu mleka, organizujte se za brzo spremanje obroka i prijatnu atmosferu hranjenja (portikle, stolica za hranjenje, pod koji se lako pere). Ne sputavajte detetu želju da aktivno učestvuje u hranjenju, biće mnogo nereda zbog umakanja prstića u tanjir i udaranja kašikom koju ste upravo napunili. Nastojanje da beba jede u savršenom redu i uvek pojede sve, najsigurniji je način da joj omrznete hranu i uđete u začarani krug nejela, koji se može protezati kroz celo detinjstvo.

Ne silite ga da jede ono što ne voli, detetu odgovara raznovrsna hrana, ali nijedno jelo nije nezamenljivo. Ponudite mu za nekoliko nedelja ponovo istu namirnicu spremljenu na drugačiji način (svaki bebi-kuvar je dobar kuvar), verovatno će je u slast pojesti. Sa rastom se povećavaju sposobnosti za veću količinu obroka i gušću hranu, pa ćete sa pasiranih preći na gnječene i seckane namirnice.

Neretko se u pedijatrijskim ordinacijama sreću deca koja i posle prvog rođendana jedu pasiranu hranu iz flašice. Izbegavajte ovu zamku brzog i sigurnog obroka koji ne ostavlja nered po tepihu. Pravilno žvakanje je preduslov za dobro varenje, ali i za razvoj govora.

ŠTA AKO MISLITE DA JEDE MALO?

Gotovo sigurno niste u pravu! Deca su stvorena za život u kome se jede – ako mu ponudite dovoljno mleka i prikladnu hranu bez prisile i ograničenja, ješće onoliko koliko mu je potrebno. Vaša zabrinutost zbog količine i vrste hrane koju dete jede može vašem mezimcu da pomuti uživanje u ranom detinjstvu.

Ukoliko ne uspete da ubedite sebe da ga pravilno hranite, obratite pažnju na to da li dobro raste i dobija li na težini, da li je živahno i aktivno, boluje li češće od druge dece iz okruženja. Pedijatar će ga pregledati nekoliko puta u toku prve godine, pa ćete imati priliku da pratite njegov rast i razvoj.

PROBLEMI S DEČJOM ISHRANOM

Oni često mesecima zaokupljaju život cele porodice. Negovanjem ležernog i pomirljivog stava prema hranjenju izbeći ćete mnoge probleme u ishrani (ali i u vaspitanju). Dete treba hranjenje da doživljava kao nešto prijatno, da hranu želi i da u njoj uživa, a ne da jede po dužnosti zato što vi to želite. Budite uvereni da dete neće sebe moriti glađu dokle god mu spremate i dajete raznovrsnu hranu. Ukoliko je gladno – ješće, ukoliko nije – nadoknadiće to u sledećem obroku ili sutra. Dobro napredovanje zadovoljnog, zdravog deteta siguran je znak da dovoljno jede.